Jak opłacić zawieszony lub zablokowany serwer w SEOHOST?
Jeżeli Twój hosting wygasł, został zawieszony albo nie znajduje się obecnie w sekcji Finanse → Usługi do opłacenia, nadal możesz sprawdzić możliwość jego odnowienia bezpośrednio w Panelu Klienta. W tym celu przejdź do listy serwerów, wybierz odpowiednią usługę, ustaw okres rozliczeniowy, a następnie przejdź do płatności.
Dotyczy to również hostingu, który nie został opłacony po 14-dniowym okresie testowym. Po wygaśnięciu usługi hostingowej pozostaje ona dostępna do opłacenia przez 30 dni. W tym czasie hosting może być nieaktywny, ale dane znajdujące się na serwerze nie są jeszcze usuwane. Po upływie 30 dni nieopłacona usługa jest automatycznie usuwana wraz z danymi. Więcej informacji znajdziesz w poradniku Jak opłacić hosting po zakończeniu okresu testowego?.
- Wybierz serwer, który chcesz odnowić
- Wybierz okres rozliczeniowy
- Przejdź do płatności za hosting
- Masz hosting, ale jeszcze go nie wykorzystujesz?
Wybierz serwer, który chcesz odnowić
Zaloguj się do Panelu Klienta SEOHOST, a następnie przejdź do sekcji Serwery. Na liście znajdź usługę hostingową, którą chcesz odnowić.
Jeżeli serwer nie znajduje się w sekcji Finanse → Usługi do opłacenia, skorzystaj z opcji dostępnej bezpośrednio przy danej usłudze. Po prawej stronie wybranego serwera kliknij ikonę strzałki.

Wybierz okres rozliczeniowy
Po wybraniu opcji odnowienia określ okres rozliczeniowy, na jaki chcesz przedłużyć hosting, a następnie kliknij Zapisz.

Po zapisaniu wybranego okresu usługa zostanie przygotowana do opłacenia.
Przejdź do płatności za hosting
Przejdź teraz do sekcji Finanse → Usługi do opłacenia. Na liście powinna pojawić się wybrana wcześniej usługa hostingowa. Zaznacz ją i kliknij Opłać usługi, aby przejść do podsumowania i wyboru metody płatności.
Nie musisz zamawiać nowego hostingu. Jeżeli istniejąca usługa nadal znajduje się na Twoim koncie i jest dostępna do odnowienia, opłać właśnie ją. Dzięki temu po ponownej aktywacji możesz dalej korzystać z dotychczasowej konfiguracji i danych znajdujących się na serwerze.
Jeżeli wcześniej rozpocząłeś płatność, ale jej nie dokończyłeś, zobacz również jak dokończyć przerwaną płatność w SEOHOST.
Nie odkładaj odnowienia hostingu. Po wygaśnięciu usługi masz 30 dni na jej opłacenie. W tym okresie dane pozostają na serwerze, chociaż sama usługa może być już nieaktywna. Po upływie tego okresu nieopłacony hosting jest automatycznie usuwany wraz z zapisanymi na nim danymi.
Masz hosting, ale jeszcze go nie wykorzystujesz?
Jeżeli serwer nadal jest Ci potrzebny, ale dotychczas nie uruchomiłeś na nim żadnego projektu, możesz wykorzystać go do kolejnej strony WWW, bloga, sklepu internetowego albo poczty we własnej domenie. W zależności od wybranego pakietu hostingowego możesz podłączać do niego kolejne domeny i utrzymywać więcej niż jeden projekt.
Dobrym pierwszym krokiem może być zarejestrowanie nowej domeny internetowej, a następnie podpięcie jej do hostingu w DirectAdmin. Jeżeli nie wiesz, od czego zacząć, przejdź również do poradnika Pierwsze kroki w SEOHOST.
Korzystasz z SEOHOST i polecasz nasze usługi innym? Możesz również sprawdzić Program Partnerski SEOHOST. Jeżeli prowadzisz strony internetowe, blog, serwis branżowy albo obsługujesz własnych klientów, program partnerski może być dodatkowym sposobem wykorzystania ruchu i rekomendacji związanych z hostingiem oraz domenami.